Als je dit allemaal optelt krijg je zo gedurende de dag een hoop (geraffineerde) suikers binnen. Niet persé heel gezond dus. Maar hoe ontkom je hieraan?
Het beste is natuurlijk om alles zo veel mogelijk zelf te maken. Zo weet je precies wat je eet en kan je ervoor kiezen bepaalde producten weg te laten of te vervangen.
Hier een aantal alternatieven om de geraffineerde suikers, met een hoge glycemische index, te vervangen door natuurlijke suikers, met een lagere glycemische index. Het blijven zoetstoffen, maar wel gezondere zoetstoffen, dus geniet met mate!
- Maple syrup/Ahorn siroop:
siroop afkomstig van de Canadese esdoorn. Is te gebruiken bij bakken van koekjes/taarten of lekker op pannenkoeken etc. Verkrijgbaar bij de (bio)supermarkt. Let wel goed op dat het pure maple syrup is, dus zonder toegevoegde suiker! - Kokosbloesem/palm suiker (gula java):
suiker uit de bloesem van de kokospalm. De smaak lijkt op die van rietsuiker. Is goede vervanger voor witte(bieten) suiker of rietsuiker. Goed te gebruiken bij het maken van gebak en desserts maar wordt ook vaak gebruikt in Aziatische keuken (curries/roerbakgerechten). Let hierbij ook op dat het niet vermengd is met witte suiker of maltose. Verkrijgbaar bij de biologische of Aziatische supermarkt - Natuurhoning:
honing die volledig afkomstig is van bijen, niet aangelengd met suiker. Veel van de honing die je in de supermarkt koopt is suiker aan toegevoegd. Natuurhoning is te koop bij de biologische supermarkt of online. - Agave siroop:
siroop gemaakt van het sap van de agave cactus. Is 25% zoeter dan suiker. Lost makkelijk op, dus goed te gebruiken bij bakken of in drankjes en yoghurt. Te koop bij biologische of betere gewone supermarkt. - Stevia:zoetstof gemaakt uit de stevia plant. Vervanger voor witte suiker. Is 10x zoeter dan suiker dus relatief weinig nodig. Bevat weinig caloriën. Te koop bij (biologische)supermarkt of online. Ik kook hier weinig mee omdat ik het erg zoet vind en moeilijk kan inschatten hoeveel nodig is. Wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als vervanger van kunstmatige zoetstoffen (pyolen) in suikervrije producten.
- Fruit:
naast alternatieve zoetstoffen zoals hierboven genoemd, kan je je baksels ook zoeten met fruit wat van nature zoet is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: dadels, bananen of bieten. Deze zijn allen erg lekker in cakes zoals carrot cake (dadels en/of banaan) of chocolade cake (bieten), maar ook door bijvoorbeeld pannenkoeken (banaan).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten