Ik kies er altijd voor om zelf de basissaus te maken. Zo weet je zeker dat het vers is en er geen verborgen ingrediënten in zitten. En zo veel extra tijd kost het niet!
Zoals ik al eerder zei, beleg ik de pizza meestal met de restjes die ik over heb van eerdere gerechten van de week. Deze keer waren dit de restjes van de gevulde aubergines. Zonde om weg te gooien toch?
Benodigdheden:
(1 grote plaatpizza of 2 kleine ronde pizza's)
Bodem:
- 250 gr speltmeel
- 250 ml lauw/warm water
- 4 el olijfolie
- 1 tl gist
- 1/2 tl zout
Basissaus:
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- zout en peper naar smaak
Topping:
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen
- 2 tomaten of bakje cherrytomaten
- 75 gr fetakaas, in blokjes
- 50 gr chorizo, in dunne plakjes
- 1 grote hand spinazie
- optioneel: wat verse basilicum voor garnering na bakken
Extra:
- mixer met deeghaken (met de hand kneden kan ook, maar duurt langer)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200C.
Bodem:
- Meng de gist met het lauw/warme water en laat 5 minuten staan.
- Als gist geactiveerd is (je ziet een soort schuimlaag op het water) meng dit met de rest van de ingrediënten in een kom.
- Kneed met een mixer met deeghaken gedurende 5 minuten. Met de hand zo'n 10 minuten. Op een gegeven moment vormt het deeg een bal en komt het makkelijk los van de kom.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen op een warme plek tot het deeg ongeveer verdubbeld is in hoeveelheid.
- In de tussentijd kan je de saus maken en de toppings snijden.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en besprenkel licht met olijfolie.
- Bedek de bakplaat met het deeg tot een egale bodem. Hij is nu klaar om belegd te worden
Saus:
- Verwarm een pas en voeg olijfolie toe.
- Fruit de uitjes tot ze zacht worden, maar niet bruin.
- Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe en verwarm.
- Breng op smaak met de oregano, basilicum, zout en peper.
- Beleg nu de pizza met de saus en de toppings
Bak de pizza 25 minuten in de oven. Als de bodem wat dikker is kan het wat langer duren. Bak de pizza dan tot de randen mooi bruin zijn. Bij 2 kleine pizza's kan de baktijd wat korter zijn.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten