Pagina's

woensdag 9 april 2014

Salade van Gegrilde Groenten met Tahindressing

Op een recente reis naar het Midden-Oosten ging er een wereld aan nieuwe smaken voor mij open. Op het menu veel heerlijke salades met o.a. peulvruchten, gegrilde groenten, fruit en spannende kruiden. Dit bracht mij op weer hele nieuwe ideeën om thuis te ook dit soort salades te maken. Hieronder de eerste reproductie van een van mijn Arabische smaaksensaties. Deze combinatie van gegrilde groenten met de dressing van tahin (sesampasta) is vrij simpel te maken en de toevoeging van de kaneel en nootmuskaat in combinatie met de nootachtige smaak van de sesampasta geeft hem een warme, zachte smaak. 

Ik kies ervoor om de groenten te grillen in de oven,maar dit kan natuurlijk ook in de (grill)pan. pas dan wel op dat de kruiden niet aanbranden, dan wordt de smaak bitter. Je kan de kruiden dan evt later toevoegen aan de pompoen en bloemkool. De aubergine en courgette zou ik dan apart grillen, ook gezien de korter kooktijd van de laatste twee. Ook kan je er voor kiezen om de pompoen te schillen,maar ik vind het iets hardere schilletje wel een fijne 'bite' geven.

Benodigdheden:
(voor 4 personen)
  • 1 aubergine, in grove stukken
  • 1 courgette, in plakken
  • 500 gr pompoen, in stukken
  • 10-15 roosjes bloemkool, alleen de roosjes. In gelijke stukken
  •  2 handen doperwten (diepvries)
  • 1tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • plantaardige olie om groenten te besprenkelen, bijvoorbeeld pinda- of zonnebloemolie
  • 3 el tahin*
  • 3 el plantaardige olie
  • (zee)zout
Extra:
  • Braadslee/ovenschaal of grillpan.
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op de grillstand. Als je deze niet hebt dan op 200C. Of, als je daarvoor kiest, de grillpan. 
  2. Ontdooi ondertussen de erwten en meng de tahin, olie en zout tot een dressing.
  3. Doe de pompoen en de bloemkool in de braadslee en besprenkel met de kaneel, nootmuskaat en olie en schep dit goed door zodat alles goed verdeeld is. Gril 10 minuten.
  4. Voeg de aubergine toe en schep weer goed door en voeg evt wat extra olie toe. Gril 5 minuten.
  5. Leg de courgette op een aparte bakplaat of leg ze op de de groenten in de braadslee. Gril 5 minuten.
  6. Draai de plakken om en gril nog 2-3 minuten.
  7. Neem de groenten uit de oven en laat iets afkoelen.
  8. Voeg de erwten en de dressing toe en schep goed om.
  9. Serveer.
Enjoy!

*Tahin is verkrijgbaar bij de biologische of oosterse supermarkt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten