Hoewel pompoen meer een herfstgroente is, is hij tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar en ook alle andere seizoenen heerlijk. De ham geeft een lekkere zoute bite, maar kan je natuurlijk weglaten als je vegetarisch bent.
Het kost misschien een beetje tijd om een goeie risotto te maken maar naar mijn idee is het zeker de moeite waard!
Benodigdheden:
(voor 3-4 personen)
- 250 gr arborio rijst of een andere risotto rijst
- 2 sjalotjes, heel fijn gesneden
- 1 teen knoflook, geperst of heel fijn gesneden
- 3 el olijfolie
- 20 gr boter of ghee
- 100 ml witte wijn
- 500-750 ml groenten- of kippenbouillon
- 500 gr (fles)pompoen, klein gesneden
- klein bosje (15 blaadjes) verse salie, fijn gesneden, of 2 tl gedroogd
- 200 gr zachte geitenkaas zonder korst
- 4 plakjes parma- of serranoham
- zout en peper naar smaak
Extra:
- braadslee of ovenschaal
- oven met grillstand
Bereidingswijze:
- Verwarm de over met grill voor. Niet de hoogste stand, maar net daaronder.
- Verwarm de bouillon en houdt deze op een laag vuurtje warm.
- Doe de pompoen in de braadslee, meng met de helft van de salie, 1 el olie en besprenkel met zout en peper.
- Fruit de sjalot en de knoflook in de rest van de olie tot ze zacht zijn maar niet bruin worden.
- Bak de andere helft van de salie kort mee.
- Voeg de rijst en de boter toe en de boter en bak een paar minuten tot de rijst glanst van de boter.
- Blus af met de witte wijn. Laat zachtjes inkoken.
- Schudt de pan zachtjes heen en weer en voeg steeds beetjes bouillon toe. Herhaal tot de rijst mooi zacht is.
- Houdt ondertussen de pompoen in de gaten. Laat hem niet aanbranden!
- Als je de pompoen uit de over neemt, leg dan kort de ham op een bakpapiertje onder de gril en bak tot hij krokant is. Let op, dit gaat snel!
- Voeg als de rijst gaar is de pompoen toe en roer goed door. Breng evt op smaak met extra zout en peper. Verdeel over de borden.
- Verbrokkel de geitenkaas over de risotto, garneer met de stukjes krokante ham en serveer.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten