Soba noedels zijn Japanse noedels gemaakt van boekwijt meel, soms in combinatie met tarwemeel. Ze zijn lekker licht verteerbaar en hebben een neutrale smaak. Ook deze breng ik alleen licht op smaak met een beetje sesamolie en peper, de groenten en knoflook geven te de rest van de smaak, naast de saus natuurlijk! Hier heb ik gekozen voor groene groenten vanwege hun mooie kleur en frisse smaak. Mooie bijkomstigheid is dat dit weer restjes waren van eerdere gerechten. Behalve de erwten dan, die heb ik standaard in de vriezer liggen.
Teriyaki saus is een traditionele Japanse saus voor zowel vlees als vis. Hij is licht zoet van smaak en een beetje kleverig. Ik gebruik hier als alternatief voor gewone suiker kokosbloesemsuiker (gula java) vanwege de lagere glycemische index (makkelijker verteerbare suiker) en sojasaus van kikkoman. Deze authetieke Japanse sojasaus is wat duurder, maar naar mijn mening beter van smaak. Je kan hem ook in een glutenvrije of sodium-arme versie krijgen. Ideaal voor een aangepast dieet of als je wat minder zout wil eten. Let met de saus wel dat je hem goed laat inkoken. Hij moet op de bodem een beetje plakkerig voelen maar nog niet stroopachtig zijn want dan wordt hij te dik als hij afkoelt.
Benodigdheden:
(voor 2 personen)
Zalm en Saus
- 250-300 gr zalmfilet (met huid)
- 2 el mirin*
- 4 el donkere sojasaus (kikkoman)
- 4 el sake*
- 2 el kokosbloesemsuiker*
- 1 tl sesamolie*
- zout en peper, naar smaak op de vis
Noedels en Groenten
- Soba Noedels*
- 2 groene asperges in kleine stukjes
- 1/4 courgette, in kleine reepjes
- 2 lente-uien
- handje doperwten, diepvries
- 1 teen knoflook
- 1 tl sesamolie
- peper
Bereidingswijze:
- Begin met de saus, deze moet even inkoken. Breng alle ingrediënten aan de kook in een klein pannetje. Laat gedurende de bereiding van de rest van de onderdelen op laag vuur inkoken tot hij een beetje plakkerig aanvoelt op de bodem. Soms is de soja zo zout dat je wat extra suiker toe moet voegen.
- Kook de noedels in volgens de verpakking.
- Verwarm een wok. Voeg de sesamolie toe als de pan goed warm is en bak alle groeten kort. De groeten moeten mooi groen en een beetje knapperig blijven.
- Verwarm een koekenpan en voeg de sesamolie toe. Bak de zalm eerst op het vel. Er kan veel vet vrijkomen. Als de zalm in teveel vet drijft, giet dan wat vet af (niet alles). Bak de zalm ongeveer 3 minuten aan iedere kant. Is de zalm vrij groot of dik dan iets langer. Uiteindelijk wil je dat het binnenste gedeelte nog roze is en het vel mooi knapperig.
- Neem de zalm uit de pan en laat even rusten.
- Voeg nu de noedels aan de groenten toe en verwarm deze kort tot de noedels en groenten mooi gemend zijn.
- Serveer de zalm met de noedels en saus.
Enjoy!
*deze ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt/toko, soba noedels ook bij de bio supermarkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten