Pagina's

zondag 20 juli 2014

Tomaten Chutney

Bij een heerlijk engels brunch restaurantje om de hoek kreeg ik laatst een heerlijk, beetje ondefinieerbaar sausje. Bij nadere inspectie bleek het chuntney van tomaat te zijn. Met zijn zoet-zure smaak paste het perfect bij de gepocheerde eieren met bacon. Tot mijn grote verbazing kwam de chutney  een week later als bijgerecht bij een engels pasteitje. Tomaten chutney was ineens overalen elke keer een fantastische match! Dit moest ik ook maken, dus hier mijn eerste poging tot de perfecte tomaten chutney.
Je kan het bewaren in een schone jampot. Deze kan je desinfecteren in de afwasmachine of 10 minuten laten weken in warm water met soda. Open is de chutney ongeveer een week houdbaar en ook heel lekker als saus of bijgerecht bij een zomerse BBQ!

Benodigdheden:
(voor 1 potje van 200ml)

  • 1 el olijfolie
  • 2 tomaten, grof gesneden
  • 1 sjalot, grof gesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl lichtbruine basterdsuiker of 2 tl palmsuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje zout en peper 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de olie in een pan.
  2. Voeg de sjalot en knoflook toe en fruit zachtjes gedurende 1 minuut.
  3. Voeg de tomaat toe en laat zachtjes sudderen tot de tomaat en ui zacht zijn. (5-8 min)
  4. Voeg de suiker en azijn toe en laat 3-5 min doorkoken.
  5. Voeg als laatste de kaneel toe en breng extra op smaak met zout en peper.
  6. Serveer direct of bewaar in een goed afgesloten pot.
Enjoy!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten