Pagina's

woensdag 22 oktober 2014

Courgette Spaghetti met Pancetta, Basilicum en Gepocheerd Ei

Wij zijn in Nederland gewend om onze grootste maaltijd aan het einde van de dag te eten. Vaak warm met groente, vlees of vis en iets van koolhydraten als rijst of pasta. Voor veel mensen valt dit zwaar te verteren voor het slapen en houden hier een vol en opgezet gevoel aan over. Dit recept is en variant op de klassieke spaghetti maar dan zonder pasta, dus een stuk lichter verteerbaar, maar niet minder lekker!

Het is even een klusje om de courgette in de reepjes te schillen, maar met de speciale canneleur is dit een stuk makkelijker.
Voor sommige mensen is het pocheren van een ei een uitdaging, en er zijn meerdere manieren om dit te doen. Onder het recept wat tips om (meestal) succesvol een ei te pocheren. Verder is het een snel en redelijk simpel gerecht!

Benodigdheden:
(voor 1 persoon)

  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 1 el witte azijn
  • 50 gr pecorino kaas, geraspt
  • 2-3 plakjes pancetta
  • handje verse basilicum (ca. 2 el), fijn gehakt
  • 1 teen knoflook, geplet
  • zout en peper naar smaak

Extra: Canneleur of grove rasp. De eerste is te koop bij de beter kookwinkel of online.



Bereidingswijze:

  1. Was de courgette en schil, met de carver, dunne slierten van de courgette. De binnenkant met zaadjes is vaak te zacht om te schillen en te koken. Deze kan je achterwege laten. 
  2. Verwarm 2 pannen met water tot het kookt. Een is voor het pocheren van het ei, een voor het blancheren van de courgette slierten. 
  3. Doe in een pan de azijn en in de andere de geplette teen knoflook en wat zout.
  4. Kook in de pan met het zout en de knoflook de slierten kort, 30 seconden.
  5. Neem de slierten uit de pan en laat ze uitlekken in een zeef of vergiet.
  6. Verwarm een koekenpan voor de pancetta. Leg de plakken in de pan en bak kort aan beide kanten tot ze bruin en knapperig zijn. Zet evt een andere pan op de plakken terwijl ze bakken om te voorkomen dat ze opkrullen. (NB: je hoeft geen olie in de pan te doen. Er zit genot vet in de pancetta) Laat de plakken uitlekken op een stuk keukenpapier.
  7. Pocheer nu het ei in de pan met kokend water en azijn. Zie hieronder tips voor het pocheren.
  8. Maak de koekenpan schoon (of pak een nieuwe) en verwarm met een beetje olijfolie. Bak de courgette kort met de basilicum en zout en peper nar smaak.
  9. Leg op het bord met het ei, de pancetta en besprenkel met de geraspte pecorino kaas. 
Enjoy!

Tips voor het pocheren van een ei:
  • Breng ruim water in een pan aan de kook. 
  • Voeg 1 el witte azijn toe.
  • Roer met een lepel of spatel in de pan tot er een draaikolk ontstaat.
  • Breek het ei vlak boven het midden van de draaikolk. Zo blijft het ei mooi bij elkaar.
  • Laat gedurende ongeveer 4 minuten koken. De dooier moet voor dit gerecht nog zacht zijn, maar het eiwit wel goed gaar. 
  • Neem voorzichtig uit de pan en serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten