Pagina's

donderdag 6 februari 2014

Kokos-Citroen Taart met Bosbessen en Kokosglazuur

Feestjes en verjaardagen zijn altijd een lastige uitdaging. Niet iedereen kan/wil rekening houden met jouw aangepaste eetwensen of weet niet goed wat te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook heel verleidelijk om te 'zondigen'. Daarom ben ik aan het experimenteren geslagen om te kijken of het mogelijk is ook wat meer dieet-verantwoord je verjaardag of een ander feestje te vieren en hopelijk ook de niet-aangepaste eters te laten genieten.
Hierbij het eerste experiment! Het glazuur is een alternatief voor het gebruikelijke roomkaas/boter/poedersuiker glazuur. Het is wat lastig, maar wel de moeite waard naar mijn mening. Het eiwit wordt au-bain-marie (in een kom boven een pan kokend water) opgeklopt en gegaard. Dit zorgt voor stevigheid van het glazuur. Je kan het evt weglaten, maar dan blijft het glazuur wat dun. Maak eerst het glazuur, dit moet nl een tijdje opstijven in de ijskast.

Benodigdheden:
(voor kleine taart)

voor de taart:

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr boekwijtmeel (of evt fijn kokosmeel)
  • 2 el geraspte kokos
  • 3 el maple syrup
  • 3 el (natuur)honing
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl bi-carbonaat
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 75 ml plantaardige olie (zonnebloem oid)
  • 2 eieren
  • 1 bakje verse bosbessen (ongeveer 150 gr), bewaar de helft voor de topping
voor het glazuur:
  • 100 ml kokos cream (geen kokosmelk,dit is te dun)
  • 2 el geraspte kokos
  • 2 el maple syrup of honing
  • 1/2 tl vanille extract of inhoud van 1 vanille stokje
  • 1 el (kokosbloesem) suiker
  • 1 eiwit
  •  sap en rasp van 1/2 citroen
  • de helft van de verse bosbessen
Extra:
  • een bakblik/springvorm van ongeveer 7,5 cm doorsnede
  • een hittebestendige kom 
  • mixer
Bereidingswijze: 
Glazuur: 
  1. Meng de kokos cream, geraspte kokos, 1 el van de maple syup, de citroenrasp en het vanille extract in een kommetje. 
  2. Kook water in een pan. 
  3. Meng het eiwit met de suiker in de hittebestendige kom. Klop heel lichtjes op voor je de kom op de pan kokend water zet.
  4. Zet het vuur uit zodra je kom op de pan zet en klop het eiwit op tot het mooi stijf is. Klop door tot het glanst.
  5. Haal de kom van het vuur en laat volledig afkoelen. 
  6. Meng het afgekoelde eiwit met de rest van het glazuur en zet in de ijskast tot de cake klaar is.
  7. Meng de andere eetlepel maple syrup en het sap van de halve citroen in een ander kommetje. Dit gebruik je later om de cake mee te bestrijken.
Cake:
  1. Verwarm oven voor op 180C
  2. Vet het bakblik in met een beetje van de olie.
  3. Meng de droge ingrediënten van de cake in een kom.
  4. Klop in een andere kom de eieren schuimig met de honing en maple syrup.
  5. Voeg het eimengsel toe aan de droge ingrediënten en meng tot en glad mengsel.
  6. Voeg de olie, het citroensap en de rasp toe.
  7. Schep als laatste de bosbessen door het beslag en giet in de vorm. 
  8. Bak in de oven gedurende 30 min. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of hij klaar is. Hij mag van binnen nog een beetje kleverig aanvoelen maar er mag geen rauw beslag aan de prikker blijven kleven. 
  9. Neem de cake uit de oven en prik met de prikker een aantal gaatjes in de cake.
  10. Bestrijk de cake met het citroen-maple syrup mengsel dat je aan het begin opzij hebt gezet. En laat de cake volledig afkoelen.
  11. Als de cake is afgekoeld,bestrijk met het glazuur en bedek met de verse bosbessen. 
Enjoy!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten