Pagina's

zondag 2 februari 2014

Merguez Burgers met Gegrilde Aubergine en Harissa Mayonaise

Dit recept kan je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. De moeilijke weg is om alles zelf te maken, zoals zelf de burger samenstellen en de mayonaise maken. Maar het kan ook super makkelijk! Neem dan voor de burgers 2 goede merguez worstjes per persoon en haal het vlees uit het velletje en kneedt hier burgers van. Hetzelfde geldt voor de mayonaise, deze kan je zelf maken (ook helemaal niet zo lastig, maar toch) of je kan ervoor kiezen om mayonaise te kopen en hier de harissa pasta aan toe te voegen. Je zou zelfs de gegrilde aubergines kunnen kopen ipv ze zelf te maken, maar deze vind ik vaak een beetje vettig en bevatten veel zout en suiker.
Kortom, kies wat jij wil, lekker is het sowieso!

Benodigdheden:
(voor 4 burgers)

Burgers

  • 500 gr lamsgehakt
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl cayennepeper
  • 4 tl paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • zout en peper
  • 1 eigeel
  • 2 el broodkruim,of 1 vermalen beschuit
Toppings
  • 1 aubergine, in plakken van 1 cm dik
  • 2 tomaten, in plakken
  • 1 zakje veldsla
  • 4 (spelt)bolletjes
  • zout en olijfolie
Mayonaise
  • 1 eigeel
  • 1 tl suiker
  • 1 el witte wijn azijn
  • 1 tl mosterd
  • 250-300 ml plantaardige olie (zonnebloem)
  • 2 tl harissa pasta* 
  • keukemachine/mixer
Bereidingswijze: 

Mayonaise
  1. Maak eerst de mayonaise (als je dat zelf wil doen). Meng alle ingredienten behalve olie en de harissa pasta in een kom of keukenmachine en voeg hier langzaam de olie aan toe terwijl je blijft kloppen. Doe je dit te snel of klop je niet hard genoeg dan zal de mayonaise schiften. Langzaam zal de mayonaise dik en lichtgeel worden. Controleer tussendoor de dikte, stop als je de mayonaise dik genoeg vindt. Het verschilt per keer hoe snel dit gaat en hoeveel olie je moet gebruiken.   
  2. Als de mayonaise klaar is meng je er de harissa pasta doorheen. Deze is vrij pittig, dus proef tussendoor of hem zelf niet te pittig vindt. 
Burgers
  1.  Verwarm de oven voor op 200C evt met gril. Dit is voor de aubergines. Heb je geen oven dan kan het ook in de pan. Verwarm dan een (gril)pan voor, licht ingevet met olie.
  2. Leg de aubergine op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel licht met zout en olijfolie. Gril tot ze bruin zijn. Draai ze tussendoor om. Dit duurt ongeveer 10 min. Let op, soms gaat het ineens heel hard!
  3. Je kunt er evt kiezen de broodjes even me te roosteren. Snijd ze dan door en leg ze bij de augergines op een rooster in de oven. 
  4. Meng alle ingrediĆ«nten voor de burgers in een kom en kneedt goed door. Maak hier daarna 4 gelijke burgers van. 
  5. Verwarm een pan voor met een beetje olie. Bak de burgers aan beide kanten gaar. Lamsvlees mag van binnen een beetje rood zijn, ze worden vrij droog als je ze helemaal door bakt. 
  6. Beleg de broodjes met de tomaat, sla, aubergines, mayonaise en natuurlijk de burger!
*harissa pasta is te koop bij de Marokkaanse supermarkt, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij de gewone supermarkt. 

Enjoy!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten