Pagina's

zondag 2 februari 2014

Zelf Amandelmelk Maken


Heb je voor de grap wel eens de achterkant van een pak soja-, amandel-of rijstmelk gelezen? Nou, ik werd daar niet heel vrolijk van... Er zit maar weinig van het hoofdbestanddeel in (in amandelmelk maar 2% amandelen) maar wel een hoop ingrediƫnten die ik niet kan thuisbrengen. En ik ben toch wel aanhanger van het idee: wat ik niet in mijn keukenkastje heb staan, eet ik liever niet. Dus ben ik aan de slag gegaan om zelf een vervanger te maken voor de traditionele koemelk en dat bleek heel eenvoudig! Deze amandelmelk is gezoet met dadels, maar je kan hem ook zoeten met bijvoorbeeld agavesiroop. Een bijkomend voordeel is dat je de pulp van de gemalen amandelen kan gebruiken als amandelmeel om koekjes, taarten of crackers mee te maken. Ik maak meestal kleine hoeveelheden omdat de melk beperkt houdbaar is (3-5 dagen in een gesloten fles/pak in de ijskast). Wel voor gebruik even schudden.

Deze melk is erg lekker om in smoothies te gebruiken of warme chocolademelk mee te maken, lekker met dit koude weer!

Benodigdheden:
(voor 500ml melk)
  • 75 gr blanke amandelen (niet geroosterd of gezouten)*
  • 500 ml water
  • 2 dadels, klein gesneden
  • 1 snufje zout
Extra:
  • zeef
  • kaasdoek of panty
  • blender of staafmixer
Bereidingswijze:
  1. Week de amandelen 1 nacht in het water.
  2. Maal de amandelen in het water fijn in de blender of met de staafmixer
  3. Leg de zeef boven een kom en leg hier de kaasdoek in.
  4. Giet hier het amandelmengsel in. Knijp al het vocht uit de doek. Dit kan ook in een (schone) panty
  5. Giet de melk terug in de blender en voeg de dadels en het zout toe. Pureer opnieuw.
  6. Herhaal het zeven zodat de pulp van de dadels verwijderd wordt. 
  7. Giet de melk in een kan of fles. 
*Blanke amandelen zijn te koop bij de biologische supermarkt of de notenwinkel. 

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten