Pagina's

zondag 16 februari 2014

Venkel Stamppot met Pistachenoten

Het mag dan geen koude winter zijn, maar de winter blijft toch wel het ideale seizoen voor een lekkere stamppot. We kennen allemaal de stamppot boerenkool of andijvie, maar ik wilde weleens wat anders. Deze stamppot is lekker met zowel vis als vlees en zou je zelfs in de zomer kunnen eten als bijgerecht bij een barbecue of picknick. De venkel maakt hem lekker fris met een vleugje kruidigheid van de nootmuskaat en een beetje crunch van de geroosterde pistachenootjes.
Je kan de nootjes roosteren in de pan of in de oven, let wel op dat je de nootjes tijdig van het vuur haalt, want ze verbranden vrij makkelijk.
Ik heb hier gebruikt gemaakt van een mooie nieuwe vondst: amandelroom, gezoet met agave siroop. Dus vegetarisch, lactose-vrij en geen geraffineerde suikers! De amandelroom heb ik gevonden bij de biologische supermarkt, maar is niet overal te koop. Een ander alternatief is soja- of rijstroom als je voor lactose/koemelk-vrij wilt kiezen.
De stamppot heb ik deze keer geserveerd met een heerlijke biologische venkelworst van slagerij de Lindenhoff (op woensdag op de Albert Cuypmarkt, bij Marqt of online te bestellen) maar is ook lekker met een stukje witte vis als kabeljauw of zeewolf. Bak de pistachenoten dan op het laatst even mee met de vis in een beetje olijfolie of ghee/boter. Om te bakken gebruik ik soms ook ghee, ook wel geklaarde boter genoemd, te koop bij de biologische supermarkt, de toko of je kan het zelf maken (hierover later meer). Het voordeel is dat je ghee op hogere temperaturen kan verwarmen, het een lekkere nootachtige smaak heeft en de melkeiwitten zijn verwijderd.
Van olijfolie kan de puree wat vettig worden, dus daarom geef ik hier de voorkeur aan ghee of boter.

Benodigdheden:
(voor 4 personen)
  • 1 kg licht kruimige aardappelen, geschild
  • 2 venkelknollen, in stukken
  • 1/2 tl nootmuskaat, extra voor garnering 
  • 100 ml (amandel)room
  • 2 el olijfolie/ghee/boter
  • 75 gr pistachenoten, gepeld en grof gehakt
  • zout
Extra:
  • stamppot stamper
Bereidingswijze:
  1. Kook de aardappelen in ruim water met een beetje zout.
  2. Kook in een andere pan de venkel tot hij wat zacht wordt, maar nog wel wat stevigheid heeft. Giet hierna af.
  3. Verwarm 1 el olie/ghee in een koekenpan. Bak hierin de venkel tot hij licht bruin wordt. Breng op smaak met een beetje zout.
  4. Neem de aardappels van het vuur als ze gaar zijn. Stamp de fijn met de stamper. Kleine klontjes zijn oké maar stamp het zo fijn als je wilt. 
  5. Voeg de room, de rest van de olie/ghee en de nootmuskaat toe tot er een zachte puree ontstaat. Mocht de puree nog wat droog zijn, voeg dan nog wat extra room en/of ghee toe.
  6. Meng de venkel door de puree en breng evt nog extra op smaak met zout. 
  7. Sprenkel de pistachenoten en evt nog wat nootmuskaat over de puree voor garnering.
Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten