Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven hiervoor om toch lekker te kunnen blijven eten, maar wel gezond te blijven.
Koemelkallergie/overgevoeligheid
Geen melk, geen yoghurt, geen kaas, geen boter. Dit klonk voor mij als een drama! Wat kan je nog wel eten?! Hier de alternatieven.
- Kaas:
- Geiten of schapenkaas. Zoals: roquefort, manchego, feta (wel de echte Griekse, deze is gemaakt van schapen en geitenkaas. Dus goed opletten!). De bio winkel verkoopt ook geiten roomkaas. Vraag evt een goede kaasboer naar nog andere alternatieven.
- Melk:
- Geitenmelk : wel voor de liefhebber, beetje aparte smaak. Bij de supermarkt.
- Sojamelk: Gezoet of ongezoet. Ideaal voor cappuccino. Bij supermarkt.
- Amandelmelk: Lichtzoet. Zelf te maken, of bij de supermarkt (niet alle). Vrij duur. Bij (bio)supermarkt
- Rijstmelk: Licht metaalachtige smaak. Weinig calorieën. Vnl.bij bio supermarkt
- Kokosmelk: Vooral lekker in smoothies, pannenkoeken en Aziatisch eten. Bij supermarkt, toko, etc.
- Lactosevrije melk: Sinds een tijdje bij de supermarkt. Vooral voor mensen met lactose intolerantie. Niet geschikt voor iedereen met koemelkallergie.
- Yoghurt:
- Geiten yoghurt: is even wennen, maar met fruit en muesli een erg smakelijk ontbijt. Ook geschikt voor in dressings etc. Bij supermarkt
- Soja yoghurt: Verkrijgbaar in meerdere smaken (natuur, vanille, bosbes etc.) Is soms een beetje melig van smaak, maar een goede vervanger vooral voor yoghurt met een smaakje.
- Lactosevrije yoghurt: zie de melkvariant.
- Room:
- Het enige alternatief wat ik tot nu toe heb gevonden is sojaroom, dit werkt goed om mee te koken. Er is sinds kort ook room van rijstmelk, maar dit heb ik nog niet geprobeerd
- Voor slagroom gebruik ik nog weleens geklopt eiwit als alternatief om een beetje luchtigheid te geven. Maar werkt niet bij ieder gerecht.
- Boter:
- Kokosolie: Dit werkt goed om mee te bakken. Zowel in de pan als olie of in koekjes als boter. Bij de bio supermarkt of de Aziatische supermarkt/toko
- Margarine: Plantaardige margarine is een goed alternatief voor op brood of om mee te bakken, maar ik geef nog steeds de voorkeur aan ouderwetse roomboter op brood of olijfolie voor in de pan....
- Zonnebloemolie: in sommige taarten/cakes (zoals carrotcake) kan je ook gebruikmaken van zonnebloemolie of andere plantaardige olie ipv boter.
- Ijs:
- Sorbetijs: Wordt gemaakt van water ipv room. Dus goed alternatief, wel minder romig.
- Soja ijs: Moeilijk te krijgen en dus ook nog niet gevonden. Albert Heijn en Jumbo schijnen het soms te hebben.
- Zelf ijs maken: Je kan natuurlijk ook zelf ijs maken met bijvoorbeeld kokosmelk of een van de andere soorten melk die hierboven genoemd worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten