Pagina's

maandag 20 januari 2014

Muesli Koeken

Soms heb je gewoon zin in wat zoets! Het vervelende is dat zoete dingen vaak ongezond zijn omdat ze veel suiker, vet en/of tarwe/gluten bevatten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een glutenarm* koekje met natuurlijke zoetstoffen. Deze variant vind ik heerlijk door de toevoeging van specerijen die net even wat extra's aan je koekje geven, maar je kan eindeloos variëren met bijvoorbeeld: gember, sinaasappelrasp of chocolade.

Benodigdheden:
(voor ca. 25 koekjes)

  • 40 gram kokosolie*
  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels maple syrup (ahorn siroop)
  • 120 havervlokken
  • 40 gram boekweitmeel*
  • 4 theelepels kaneel
  • 8 kardemom peulen,verpulverd
  • 5 dadels, fijngehakt
  • 50 gram pistachenoten, fijngehakt
  • 50 gram walnoten, fijngehakt 
  • snufje zout
Bereiding:
  1. Verwarm de over voor op 170C
  2. Vet een bakblik in of bedek het met bakpapier
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje of de magnetron
  4. Meng in een kom alle ingrediënten tot een kleverige pasta
  5. Spreidt het mengsel uit op de bakplaat tot een plak van ongeveer 0,5-1 cm dik, druk het goed aan.
  6. Bak gedurende 15 minuten. De koekjes blijven een beetje kleverig. Bak ze tot 5 minuten langer als je ze knapperiger wil. 
  7. Snijdt de plak in stukken voor hij afkoelt. Dan worden de koekjes hard en zijn ze niet meer te snijden.
* De meningen over of haver gluten bevat verschillen. Zuivere havervlokken, is uit onderzoek gebleken, bevatten geen gluten. Maar de meeste haver bevat dit wel, check dit goed op de verpakking
* Kokosolie of kokosvet is een goede vervanger voor boter. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren en is lactose vrij. Het is te koop bij de biologische winkel , maar is ook goedkoper te verkrijgen bij de Aziatische supermarkt/toko.   
* Boekweitmeel is een goede vervangen van tarwemeel. Het is rijk aan vezels, vitamine B en mineralen als magnesium. Het is te koop bij de biologische winkel,maar ook steeds vaker bij de gewone supermarkt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten