De winter is bij uitstek het seizoen voor allerlei soorten kool. Vaak worden deze verwerkt in stamppotten. Deze zijn vaak zwaar te verteren en gaan misschien wat vervelen na verloop van tijd. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een andere manier om deze koolsoorten te gebruiken maar op een manier dat ze wel goed tot hun recht komen.
Hier heb ik gekozen voor boerenkool omdat het een super gezonde groente is met grote hoeveelheden vitaminen (K, A en C), mineralen (o.a. mangaan en calcium) en anti-oxidanten. Ook zou boerenkool helpen het risico op diabetes, hart- en vaatzieken en zelfs kanker te verminderen. Kortom: genoeg redenen om boerenkool te eten!
Dit is een lekker winters maar toch redelijk licht gerecht. Vullend maar licht verteerbaar, lekker voor de lunch of lichte avondmaaltijd.
Benodigdheden:
(lunchgerecht voor 4 personen)
- 265 gr gewelde linzen (1 blikje)
- 500 gr verse boerenkool
- 100 gr griekse feta (van schapen/geitenkaas)
- 100 gr gerookt spek, in kleine blokjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el extra vierge olijfolie
- peper
Bereidingswijze:
- Spoel de linzen schoon of kook/wel gedroogde linzen
- Verwijder de harde delen van de boerenkool en snijdt deze fijn (geldt niet voor reeds schoongemaakte/gesneden boerenkool), blancheer de boerenkool 2 á 3 min in kokend water. Laat de boerenkool goed uitlekken
- Verwarm een wok/grote koekenpan voor en roerbak de boerenkool ca 1 min met de knoflook
- Neem uit de pan en bak hierna kort het gerookte spek. Laat dit uitlekken op een stukje keukenpapier
- Meng alle ingrediënten in een kom en voeg de feta toe
- Breng op smaak met de olijfolie en peper
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten